Blog

Çocuğun Gelişimi Açısından Okul Öncesi Eğitimin Gerekliliği

Okul öncesi eğitim, çocuğun doğduğu ilk andan ilköğretime başlayana kadarki süreçte anne, baba, kreş ya da anaokulu tarafından verilen eğitim sürecini kapsıyor. Birçok veli, çocuğunun eğitiminin ilkokulla başlayacağını düşündüğü için okul öncesinde verilmesi gereken eğitimi vermiyor. 

6-7 yaş çocukların ilkokula başladığı yaşlardır ve o yaşlarda çocukların zihinsel, bedensel ve dil gelişimlerinin çok büyük bir kısmı tamamlanmış olacaktır. Ailenin okul öncesi eğitiminin önemini kavraması çocuğun gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Okul Öncesi Eğitimin Önemi

Okul öncesi eğitim sürecinde çocuklar empati kurmayı, paylaşmayı, arkadaş edinmeyi, birlikte çalışmayı öğrenirler. Okul öncesi eğitiminin asıl amacı çocuklarda öğrenmeye heves uyandırmak ve çocuğun yeteneklerini keşfetmektir.

Bu dönem, uzmanlar tarafından çocuğun öğrenmeye en yatkın olduğu zamanlar olarak bahsedilmektedir. Bu dönemde yaşanan sıkıntılar çocuğun bütün yaşamını olumsuz etkiler. Sağlıklı, düzgün eğitim alan çocukların gelişimi ise başarılı ilerlemektedir.

Okul öncesi eğitimin önemini vurgulayan 5 madde;

  • Çocuğun zeka gelişiminin %70’lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanmış olur.
  • Dilini doğru, düzgün ve güzel konuşmayı bu yaşlarda öğrenir.
  • Çocuk; nesneleri, temel becerileri, davranışları, olumlu/olumsuz olayları kavramaya 4-6 yaşları arasında başlar.
  • Farklı ailelerden gelen çocuklar akranlarıyla ortak bir alana okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk kendine güvenmeyi, dünyayı, insanların davranışlarını analiz etmeyi bu kurumlarda öğrenir.
  • Çocuğun akranlarıyla vakit geçirmesi ailesiyle vakit geçirmesi kadar önemlidir. Çocuk, arkadaşlarıyla vakit geçirdiği zamanlarda fiziksel ve psikolojik olarak yaşıtlarına uyum sağlamayı öğrenir.

Türkiye genelinde ortalama okul öncesi eğitim oranı %15’tir. Bu son derece üzücü bir orandır. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman durumun vahimliği daha kolay anlaşılmaktadır. Avrupa’daki çoğu ülkede bu oran %100’dür.

Aile Ortamında Verilen Eğitim

Çocuk kreşe ya da anaokuluna gitmeden önce mutlaka aile ortamında çocuğun gelişimine yönelik eğitimler verilmelidir. Bu eğitimler çocuğun hayata ve insanlara daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır. Aile ortamında çocuğa;

  • Seçim yapabilmesi ve sorumluluk alabilmesi için fırsat sunulmalıdır,
  • Dil ve öz güven gelişimi için konuşmasına fırsat verilmelidir,
  • Yeteneklerini keşfedip, geliştirebilmesi için fırsat verilmelidir,
  • Empati kurmanın, yardım etme ve yardım almanın normal şeyler olduğu öğretilmelidir,
  • Değerinin bilincinde olması ve kendisiyle gurur duyması için desteklenmelidir.

Kreş Eğitimi

Çocuğun tüm gelişim basamaklarının; zihinsel, dil, hareket, sosyal psikolojik ve gelişim ihtiyaçlarına yönelik etkinliklerin gerçekleştirildiği, çocuğun ihtiyaçlarının karşılandığı kurumda verilen eğitimdir. Kreşte çocuk; anne ve babadan ayrı kalmaya alışır. Programlı yaşamayı öğreneceği için, ilkokula başlarken daha az zorlanır.

Doğru bir kreş programı çocuğunuzun gelişimini olumlu etkiler. Çocuğun evde öğrenmeye başladığı uyku, yemek, tuvalet, temizlik gibi bazı temel alışkanlıklar kreş eğitimi sayesinde geliştirilir. 

Anaokulu Eğitimi

Anaokulunda asıl amaç çocuğun yeteneklerini keşfedip, ortaya çıkarmak ve geliştirmektir. Çocuğun gelişimi için farklı alanlarda eğitimler verilir, böylece çocuğun birçok alanda gelişmesi sağlanır. Çocukların ilgisini çeken, bir şeyler başarma arzusunu tetikleyen oyunlar oynanır. Oynanan bu oyunlar çocuğun hayata adapte olmasını kolaylaştırır. 

Anaokuluna giden çocuklar; akranlarıyla vakit geçirme fırsatı bulduğu için iletişim becerileri ve öz güvenleri güçlenir. Yardımlaşmayı öğrenen, “biz” kavramının farkına varan çocuklar; ailesiyle, arkadaşlarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurar.

Okul öncesi eğitim yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Eğitimle ilgili daha çok içerik için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek